O nama

HandbALL IN je sportski inkluzivni program za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i kao takav prvi u Hrvatskoj. Djeluje na području Zagreba, Sinja i Metkovića, a od studenog 2021.godine i u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu.

Program je verificiran od Agencije za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj čiji naglasak je na poticanju inkluzije djece s teškoćama u razvoju u zajednicu u kojoj žive kroz sport. Jednako se potiče uključivanje djevojčica i dječaka bez obzira na stupanj invaliditeta. Djeca i mladi treniraju zajedno u mješovitim skupinama, a skupine su formirane prema njihovim sposobnostima.

HandbALL IN pruža svakom djetetu rad po prilagođenom programu uz individualizirani pristup, a uspješan individualizirani pristup omogućavaju asistenti u treningu.

Asistenti u treningu su srce ovog programa, volonteri, ljudi dobrog srca koji nesebično pomažu i izdavajaju svoje vrijeme kako bi djeci s teškoćama u razvoju omogućili što kvalitetnije praćenje treninga.

U realizaciji programa vodi se računa i o samom sadržaju i prostoru koji mora biti prilagođen djetetu i njegovim sposobnostima. Koriste se razne metode rada karakteristične za rad s djecom s teškoćama u razvoju poput modeliranja, korištenje vizualne podrške, prilagođenog govor, jezika i načina komunikacije te korištenje alternativnih sustava govora (PECS, komunikacijska knjiga, ploče i sl.).

Kako bi rad programa bio što kvalitetniji i uspješniji, u samu realizaciju uključen je i veliki broj terapeuta volontera poput logopeda, edukacijskih rehabilitatora, radnih terapeuta, bihevioralnih terapeuta, Floortime terapeuta i ostalih stručnjaka pedagoških struka, učiteljica i odgojiteljica u vrtići te Montessori pedagoga. Svi skupa koriste sport kao glavni alat u rehabilitaciji djece s teškoćama u razvoju.

Članovi programa HandbALL IN bili su nacionalni ambasadori međunarodne kampanje Europskog tjedna sporta 2020. godine, a te iste godine program je proglašen i najboljim društveno korisnim sportskim projektom u Hrvatskoj.

HandbALL IN sezona prati školsku godinu. Kad su školski praznici odmaramo dok traje škola treniramo, a po završetku svake sezone naši članovi dobiju medalje i diplome.

Pozitivni učinci programa HandbALL IN

Različite aktivnosti u programu pomažu djeci suočiti se sa svakodnevnim izazovima te pomažu u razvoju motoričkih vještina kroz igru i igru s elementima rukometa.

Jačanje samopouzdanja i samopoštovanja, poboljšanje psihofizičkih, kognitivnih i motoričkih sposobnosti

Socijalizacija, upoznavanje s raznim sportovima, posjet sportskim dvoranama i terenima, uživo gledanje utakmica i druženje sa sportašima