O nama

HandbALL IN je sportski inkluzivni program za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i kao takav prvi je u Republici Hrvatskoj. Djeluje na području Zagreba, Metkovića, Sinja i Sarajeva. Program je verificirala Agencija za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj te on stavlja naglasak na poticanje inkluzije djece s teškoćama u razvoju u zajednicu u kojoj žive – kroz sport. Jednako se potiče uključivanje djevojčica i dječaka, bez obzira na stupanj invaliditeta te teškoće koje su kod njih prisutne. Djeca i mladi treniraju zajedno u mješovitim skupinama, a one su formirane prema njihovim sposobnostima. HandbALL IN sezona prati školsku godinu te se aktivnosti pauziraju prilikom praznika.

U realizaciji programa vodi se računa o samom pristupu, gdje se koriste razne metode karakteristične za rad s djecom s teškoćama u razvoju poput modeliranja, te prostoru koji mora biti prilagođen. Uz druge oblike vizualne podrške, koriste se vizualni rasporedi, a oni polaznicima olakšavaju anticipiranje događaja, praćenje treninga i izmjene aktivnosti. Posebna se pažnja pridaje verbalnim uputama koje su jezično pojednostavljene te korištenju alternativnih sustava komunikacije – PECS, komunikacijskih knjiga, komunikacijskih ploče i sl.

Kako bi rad programa bio što kvalitetniji i uspješniji, uključen je i veliki broj terapeuta volontera poput logopeda, edukacijskih rehabilitatora, radnih terapeuta, bihevioralnih terapeuta, Floortime terapeuta i ostalih stručnjaka pedagoških struka – učitelja i odgojitelja u vrtiću te Montessori i SI pedagoga. Svi zajedno svojim savjetima i supervizijom podižu kvalitetu treninga te teže k tome da se svakom polazniku omogući maksimalna integracija unutar svoje sportske skupine.

Ono što HandbALL IN pruža svakom djetetu jest individualizirani pristup unutar trening grupe, a ključ uspjeha predstavljaju asistenti u treningu. Upravo je to uloga koju dobivaju naši volonteri. Osim što nesebično pomažu i izdavajaju svoje vrijeme kako bi djeci s teškoćama u razvoju omogućili što kvalitetnije ispunjeno slobodno vrijeme – asistenti u treningu različitim načinima poticaja i razinama podrške pomažu djeci pratiti upute, izvršiti određene vježbe te se uključiti u igru i interakciju s ostalima. Iako poželjno, iskustvo u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju nije nužno za volontiranje. Priključiti se može svatko dobre volje, a važni su samo osmijeh na licu i želja za učenjem.

Članovi programa HandbALL IN bili su nacionalni ambasadori međunarodne kampanje Europskog tjedna sporta 2020. godine, a te iste godine program je proglašen i najboljim društveno korisnim sportskim projektom u Hrvatskoj.

Pozitivni učinci programa HandbALL IN

Različite aktivnosti u programu pomažu djeci suočiti se sa svakodnevnim izazovima te potiču jačanje samopouzdanja i samopoštovanja.

Poboljšanje kognitivnih i motoričkih vještina kroz igru, pokret i bazne rukometne vježbe.

Razvijanje socijalnih vještina i kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz rekreaciju i druženje s vršnjacima.